Sunday, July 13, 2008

Day 22: [40 yg hampir melayang]

Hmmm. Ape yg mnarik ek kat Madrid? Ckp pasal madrid mesti ar Real Madrid! Ktorg harini lalu je stadium die. Hajat nk pgi tp dah lewat. Citenye gini. Ptg tu ktorg pgi ar palace kat sini. Jauh gak ar. Jalan ikot GPS tu pastu sampai satu simpang ni, GPS soh gi stret, tp jalan tu bleh masok kanan @ kiri sahaje. Cane tuh. Ktorg dah pusing 2 kali dah, tp tak dpt2 gak. Last2 masok je simpang mane2, cari alternative. Jumpe! Haih. Sampai sane sume pnat. Taufik lak demam lagi la. Dah la panas kaw2 pnye. Ktorg pon parking kete pastu masok coin dlm mesin parking tu utk 30 minit. Pastu jalan ar pgi palace tu. Dataran tu besa. Tp panas tak igt ah. Ktorg amek gmbr sket, pastu dok atas tangge, teduh sket. Dah tak rase ape dah tgk bangunan lawa2. Dah byk sgt dah. Muak dah ktorg. Dalam 15 minit duduk, ktorg blah. Tp tak pegi kete. Ktorg tgh lapar ni. Jalan2 td tade plak nampak doner kevaaav~ Kruk2! Ahh ape lagi jalan ar pgi cari makan dkat2 situ. Jalan dah ckop jauh dah tp tak gak terbau apetah lagi tnampak batang idong encik doner. Maka ktorg pon berenti ar kat kdai Pizza. Najmi try tanye kat abg waiter tu tanye harge pizza brape. Die pon cakap la spanish. Pejadahnyee Najmi nak paham. Pastu die tunjuk jari die “2”. Hah 2 euro la tu. Okeh bleh la ni. Mari2 makan pizza! Ktorg pon dudok la meja kat luar kdai tu. Angin sepoi2 kurang berbudi bahase. Fanas. Menu diambil. Bukak2 tgk satu pizza 10 euro! Aikkkk! Ape ni bang kate 2. Rupenye die kate utk 2 org ke? Haram jadah. Dah duduk amek menu sume takkan ar tak order pape. Nak tanak ktorg mintak la margerita Pizza medium satu dgn harapan sdap dan mengenyangkan 3 perut2 monster yg kepanasan ini. Sesampainye beliau yakni pizza itu, beliau kelihatan sungguh kecil didalam pinggan saiz standard. Hek....ell...leeeeee! Kecik je. Ahh makan je lah. Makan pnye makan, skali pizza die tak rase ape daaaa. Dah la roti die cam biskot merry, keras nak mampos. Sos pon tak rase ape, cheese pon tawar. Aduhai melayang 10 euro. Taufik demam lagi la rase tak sdap. Die makan skeping je. Pastu 1 euro ditarok diatas meja. Boss n Najmi yg abeskan dgn passrah dan bersahaje. Blah2. Balik kete, tp sempat singgah sourvenir shop. Pnat gile jalan kaki, sampai2 kete dah sejam berlalu. Padahal parking bayo 30 minit je. Doa je la tak kene saman. On the way pgi kete tu nampak la 2 pakcik polisi nek moto blah dari kawasan parking ktorg. Uih bahaye ni. Ktorg pon lari ar ape lagi. Paapp! Kene kene sedas! Kertas putis bersize resit yg kurang familiar (almaklumla pemandu berhemah) tercucok celah wiper. 40 euro????!!!!!!! Alaaahhh. Cane nih. Kne saman lak. Dah ar kat ngare orang. Cane nk bayo nih. Ktorg belek2 atas resit tu, kat bawaaaaaahh tu ade ar alamat kecik. GPS on. Engine start. Vroom. Emo. Nak pgi kat address tu nak bayar saman. Dah la jauh gile tmpt tu. Bandar sesak lak tu org balik keje. Kuaja! Sampai2 ktorg masok opis company tu. Ting tong. Sorg kakak baju ijau ni bukak pintu. Not bad. Lol. Die soh dudok. Die cakap la “.................”. Ktorg pon “ooooo.” .... “aaa?” Haha tak paham spatah haram pon die ckp ape. Die tak reti cakap english daa. Panggil la Taufik yg dok kat luar opis tu. Memandangkan die blaja Spanish. Kakak tu pon igt Taufik fluent gile ar. Die pon ckp ar cam dah lame kenal. Cakap pnye la panjang. Pastu sume ktorg ngan kakak2 tu skali tgk kat taufik. Terngange je. “errr.. Multa avenue?” Tetibe GPS ditekan2. Pastu tunjuk kat akak tu die geleng. Aik ape ni? Ape tlah berlaku. Kuangkuang. Tak paham. Akak tu cakap lagi dgn harapan ade pkataan yg ktorg paham. Cam budak tadika ktorg dibuatnye. Hilang sket emo n risau nk bayar saman tu. Tp saman tetap saman. Ktorg tanye bleh ke bayar kat situ die kate takleh. Pastu die nk eksplen katne die nk call org yg reti ckp base english. Satu pon tak reti. Tu la kcik2 tanak pgi skolah inggeris. Haha. Najmi dah pasrah. Die kate nak gi tgk kete since parking dpn opis tu tak bayar. Blah. Taufik ngan Boss stay nak cube mencari clue. Pastu akak tu bukak tenet. Die bukak satu page ni and tunjuk kat ayat “Rent a car, pick a tab”. Whadde?... Haha. Sampai skang pon ktorg tak tau ape yg cube disampaikan. Pastu dah bincang2 ktorg pon ckp ar kete ni kete sewa dari France. Pastu die pon bangun. Pgi bilik sblah tanye member. Duduk balik. Die pandang boss ngan taufik... pastu die tolak resit atas meja tu ke arah diorg. Pastu buat sign kate “No, you don’t need to pay” Wuuuhhuuu. Coool! Biar btol kak? Btolll! Pcaye la! Since kete tu ktorg lease dari France, so takyah bayar. Yaaaaaaaaaaaaaayyyy! Tak mlayang 40 euro ktorg. Boss dgn happynye mengoyakkan resit tu. Wuhhu..! Setel satu prob. Tgk2 jam dah dkat kol 7. Kdai stadium mesti dah tutop. So ktorg blah balik hotel tdo.

2 comments:

Boss said...

haha.. mantap2.. teringat dowh Europe..hehehe...

Najmi said...

tu ah